The Grid: 10.000 keer sneller internet

Het begon allemaal in CERN in 1989, Tim Berners-Lee ontwierp een nieuw project: World Wide Web. Dit project was bedoeld om te communiceren met andere wetenschappers over de hele wereld. Dit was een snelle vorm van communicatie die nodig was om nieuwe deeltjes uit het standaardmodel van de natuurkunde te vinden.

Nu gaat in CERN een nieuwe deeltjesversneller in gebruik, de Large Hydron Collidor (LHC). De bedoeling van deze versneller is om protonen en anti-protonen te versnellen en met elkaar te laten botsen. Ze hopen daaruit een nieuw deeltje te vinden, het Higgs-boson. Dit Higgs-boson moet dan het deeltje dat de zwaartekracht verklaart aanwijzen, het graviton. Allemaal erg leuk natuurlijk, maar dit kost erg veel computing power. Een schatting is namelijk dat er slechts een paar duizend bruikbare waarnemingen waargenomen zullen worden per jaar. En de hoeveelheid data die in totaal vrijkomt is ongeveer 44800 Tb per jaar. Deze data moet natuurlijk geanalyseerd worden. Nu kun je heel Zwitserland volbouwen met serverparken, maar dat is natuurlijk niet zo praktisch, al die data moet dus verplaatst worden over de hele wereld...

En dat moet je niet met het huidige World Wide Web proberen. Daarom hebben ze bij CERN gewoon wat nieuws bedacht: The Grid. Dit is ongeveer hetzelfde als WWW, maar dan 10.000 keer sneller! Je kunt eigenlijk wel stellen dat het verleden zich aan het herhalen is. Met het WWW was het namelijk zo dat het uitgroeide van het nu bekende internet. Ook om dezelfde reden als waarom the Grid nu ontworpen wordt: om informatie te verzenden naar wetenschappers over de hele wereld, om de informatie die de LHC versneller levert op te slaan en te analyseren.

Maar net als vroeger zal het waarschijnlijk uitgroeien tot een wereldwijd netwerk, vergelijkbaar met het huidige internet.

Maar wat staat mij als blogger te wachten? Wat staat jullie als lezers te wachten? De eerste webpagina's op het WWW waren namelijk gewoon witte statische pagina's met tekst. Nu hebben we natuurlijk meer interactie met de gebruiker, ook wel Web 2.0 genoemd in populaire internettaal, maar het concept is nog steeds hetzelfde. Het blijven webpagina's die grafisch mooi gemaakt zijn en informatie bevatten. Waarom waren het van origine webpagina's? Omdat die snel in te laden waren in een browser. Maar dat is met the Grid niet meer nodig, we kunnen dan "gridsites" maken die niets meer met websites te maken hebben, die er niet op lijken. Maar wat wordt het dan? Het is niet meer nodig om een statische pagina te maken. Een DVD film is tenslotte in 3 seconden gedownload (in de kinderfase van the Grid).

Misschien blijft het wel wat het is, websites. Dat het alleen allemaal veel sneller wordt. Misschien komt er een nieuwe manier van ip-systeem, misschien wordt er iets nieuws bedacht dan domeinen. Wat kunnen we verwachten? Web 3.0 of Grid 1.0?