Ontwijk de sandbox

Dit is even een hele simpele manier om de sandbox te ontwijken. Er komt binnekort een artikeltje over de sandbox maar aangezien die er nu nog niet is, zal ik even snel uitleggen wat de sandbox ongeveer is. De sandbox is een filter die Google toepast op de zoekresultaten van keywords en keyphrases met hoge concurrentie. De bedoeling van de filter is dat nieuwe websites in een soort van quarantaine komen waardoor ze niet hoog scoren in de resultaten van Google. Dit duurt enkele maanden tot een jaar. Dit heeft Google ingevoerd om spam websites te voorkomen. Het was namelijk zo dat wanneer een blackhat spam website ontdekt werd, werd deze gebanned. Maar een week later stond dezelfde site onder een ander domein gewoon weer hoog in de resultaten. En aangezien Google een beetje traag is met het uitdelen van penalties en bans was het makkelijk geld verdienen. Nu niet meer dus, de sandbox heeft het probleem opgelost.

Maargoed, dat wil niet zeggen dat we ook echt vast zitten aan die sandbox, we zijn tenslotte aan het optimaliseren voor zoekmachines en daar hoort de sandbox ook bij. Dus daarom hier de oplossing:

Hetgene wat de sandbox triggered zijn nieuwe domeinen. Een oplossing is dus gewoon een oud domein (over)kopen. Maar aangezien dat vaak behoorlijk prijzig is en niet altijd aan je eisen voldoet wat domeinnaam betreft is er een oplossing: DeletedDomains. Op deze website staan domeinen die diezelfde dag nog verlopen waren. Zoek even op een paar van die domeinen hoe oud ze zijn, dit kun je doen met behulp van de wayback machine. Als je een oud domein gevonden heb kun je die voor een tientje bij een webhosting bedrijf kopen. Kijk ook even of de website van het domein nog in Google geïndexeerd is, dan gaat het allemaal wat sneller. Het maakt niet uit wat voor domein je neemt, het enige wat je hoeft te doen is het domein met een 301 redirect te laten verwijzen naar je nieuwe domein, en hopen dat het oude domein een beetje snel geïndexeerd wordt. Google denkt meteen dat het oude domein verhuisd is naar een nieuw domein, en geeft je ten eerste alle linklove van het oude domein naar je nieuwe door en ten tweede de leeftijd van het domein. En je kunt gewoon lekker je site bouwen en hoge posities krijgen in de SERPs zonder last te hebben van de sandbox filter.

Maar er is ook nog een ander manier die ik zelf laatst gedaan heb. Ik had toen ik coolerealtones.com kocht ook de .nl versie erbij gekocht, maar ik was zo druk bezig met de .com dat ik eigenlijk een jaar later pas tijd kreeg voor de .nl. Dit had ik van te voren zien aankomen, dus ik had er even een dummy website opgegooid met een paar backlinks zodat de .nl geïndexeerd zou worden. En een jaar later toen ik tijd had kon ik aan de slag zonder last van de sandbox omdat de site toch al een jaar oud was.

Nu is deze laatste manier wel erg flauw maar waarschijnlijk komt het vaak voor dat je domeinen koopt om er later iets mee te doen, het is dan een kleine moeite om er even een paginaatje op te gooien met een twintig tal backlinks om alvast de sandbox uit te zitten.