Google, ik mis nog iets

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets gepost heb op deze blog. Ik heb het ook erg druk gehad, komende twee weken heb ik het weer erg druk met schoolexamens. Ze zijn tegenwoordig zo slim geweest om 4 examenperiodes in een examenjaar te stoppen, en ook nog eens 3 in de jaren ervoor. Maargoed, dat is om ons pubertjes een beetje pienter te houden.

Normaal gesproken kan Google me altijd erg goed helpen met mijn huiswerk. Bijvoorbeeld als ik weer eens geen idee heb hoeveel ee's er in ideeën zitten. Ook heeft Google een mooie vertaalfunctie bij het vertalen van Engelse teksten (kijk, of Google het nou voorzegt of het woordenboek, dat maakt natuurlijk ook niet uit). Google is alleen wat sneller.

Maar vandaag heeft Google mij voor het eerst sinds lange tijd in de steek gelaten. Hier is mijn verhaal.

Het is kerstvakantie voor ons pubers. Voor veel van ons betekent dat petje op, oorbel scheef, scooter aan en vuurwerkbommen maken maar. (Let wel, ik wens niet geassocieerd te worden met dit soort types). Maar voor mij geld dit allemaal niet, want komende week is een zware week, en de week daarna nog zwaarder. De periodieke schoolexamens komen weer. Over twee weken is het zover, dan mag ik van die 5,6 voor wiskunde een 9,6 gaan maken, en van die 5,5 voor natuurkunde een 8. Maar vandaag zat ik op mijn zolderkamertje aan mijn profielwerkstuk te werken (ik weet het: beroepstermen, maar je kunt het zien als een uitgeprinte wetenschappelijk georiënteerde website zonder winstoogmerk). Dit profielwerktstuk gaat over het standaard model. Kort komt dat hier op neer: Boom bestaat uit hout -> bestaat onder andere uit C-atomen (koolstof) -> bestaat uit 20 protonen, 20 elektronen en 20 neutronen -> protonen bestaan uit quarks -> en hier stopt de wetenschap ongeveer, hoewel er nog wel andere elementaire deeltjes zijn. Maar daar gaat de essentie van het werkstuk niet over, het werkstuk gaat over elektronen en positronen die op elkaar geschoten worden in een deeltjes versneller. Positronen zijn anti-materie, het tegenovergestelde van materie (NIET inslikken, dan ga je licht geven (ja, dat is echt waar, als je negatieve massa en massa bij elkaar doet hou je geen massa over, alleen energie in de vorm van licht)). Maargoed, die twee dingetjes laat je heel hard op elkaar laat botsen, door ze te versnellen. Hierdoor krijgen ze door die versnelling extra energie mee (bewegings energie) en aangezien energie gelijk staat aan massa (E=mc²) krijg je als ze op elkaar botsen een nieuw deeltje met een grotere massa, die valt uiteen in drie generaties van drie elementaire deeltjes, en de kans daarop is 33,33%. Maar om zo'n deeltje te krijgen moet je die kleinere dingetjes wel zo hard versnellen dat ze 90GeV (90 Giga elektronVolt, een energie eenheid in deeltjesfysica) aan energie nodig hebben, en op dat punt liet Google mij in de steek. Want ik vond het te weinig energie. Maar Google wilde het niet voor mij omrekenen naar gewone volts. En dat vind ik erg jammer, wel de dollar naar de euro omrekenen, maar niet elektronvolt naar volt. En dat terwijl die verhoudingen niet veranderen! Gelukkig is Google al aardig op weg met mooie natuurkundige constanten: Planck, lichtsnelheid en de gravitatieconstante. Maar nu wil ik ook formules, immers de zwaartekracht die op mij verricht word is nog steeds m*g, mijn gewicht is 71 en de g is een constante, dus 71 * 9,81 = 696,51 N. Nu is dat met deze formule nog wel handmatig te doen omdat ik de formule weet. Maar er zijn ook complexere formules waar ik het niet mee uit mijn hoofd kan!

Dus Google, het gaat de goede kant op, maar als ik nu verschillende eenheden in elkaar kon omrekenen, en natuurkundige formules kon gebruiken zou het helemaal top zijn!

Ps. Mijn excuses voor het natuurkundige verhaal, het is allemaal waarheid, al klinkt het onwaarschijnlijk, als jullie nog meer indianenverhalen willen horen roep het maar in de comments dan heb ik nog wel wat leuke weetjes voor jullie.

Noot aan mezelf: potentiële linkbait?