De 8 verschillende soorten backlinks

Het is mij opgevallen dat de backlinks die ik zelf verzamel vaak onder bepaalde soorten vallen. Ik vind het belangrijk om niet "all the eggs in one basket" te hebben. Want we weten van de afgelopen jaren dat paid links en reciprocal (tweezijdig) links minder waarde hebben gekregen. In het geval van paid links wordt het zelfs als blackhat SEO gezien. Stel, je had 6 jaar geleden al je links verkregen door ze te ruilen met andere websites, dan was dat werk bijna voor niets geweest, op het moment dat die linkruilen minder waarde kregen, was je site waarschijnlijk ver gezakt in de SERPs.

Daarom kun je beter verschillende soorten backlinks proberen te krijgen, dan kun je je risico meer spreiden, en als ooit het ene ge-devalued wordt, heb je altijd de anderen nog.

Daarom hier een lijstje van de verschillende soorten.

Gerelateerde high trust backlinks
Deze links hebben op dit moment erg veel invloed op je rankings, dit zijn goede backlinks om te krijgen. Ze zijn gerelateerd aan het onderwerp van je site, en ze zijn een grote authority in jouw niche.

Algemene high trust backlinks
Deze links zijn ook erg goed omdat ze een hoge algemene authority hebben, denk bijvoorbeeld aan Wikipedia, About.com, Yahoo!, Startpagina enz. Deze sites zijn geen authorities in een aparte niche, maar beslaan vaak een groot gebied van onderwerpen, en zijn dus algemeen.

Ongerelateerde high trust backlinks
Deze links zijn weer iets minder in waarde omdat ze niet relevant zijn aan het onderwerp van je site. Vaak zijn algemene high trust backlinks ook ongerelateerd, maar het verschil is dat de ongerelateerde high trust backlinks vaak authorities zijn in een bepaalde niche, ze hebben dus een grotere afstand tot jouw niche, en zijn vaak geen super authorities zoals bij algemene authorities het geval is. Je kunt hierbij de .edu en .gov domeinen rekenen (trouwens, niet door het feit dat het .edu/.gov domeinen zijn, maar omdat er door veel websites naar gelinkt wordt), en authorities binnen niches. Zoals bijvoorbeeld seomoz.org een authority is binnen SEO.

Relevante backlinks
Relevante backlinks zijn eigenlijk alle links van websites/webpagina's die hetzelfde onderwerp hebben als jouw site. Deze links zijn op dit moment erg goede links om te hebben omdat ze veel waarde doorgeven door hun relevantie, dit terwijl ze relatief makkelijk te verkrijgen zijn. Uiteraard zijn ze niet zo goed als relevante authority links, maar toch zijn ze een stuk beter dan ongerelateerde backlinks.

Ongerelateerde backlinks
Ongerelateerde backlinks zijn minder goed dan relevante backlinks, maar toch zijn ze wel de moeite waard om een beetje variatie in je linkprofiel te krijgen. Vaak hebben deze backlinks niet zoveel waarde voor je site, maar in grote aantallen is het niet verkeerd om een zooitje ongerelateerde backlinks te hebben. Onder ongerelateerde backlinks zou je links kunnen opvatten die in je profiel staan op verschillende websites, signatures in forums of je URL in blogcomments die je vaak bezoekt. Dit is natuurlijk alleen als de URL die je gebruikt ongerelateerd is aan het onderwerp van het forum of blog, anders zijn ze natuurlijk gerelateerd.

Relevante tweezijdige backlinks
Relevante tweezijdige backlinks zijn backlinks van websites waar je een linkruil mee hebt gedaan. Zelf vind ik dit in kleine niches vaak best nog rendabel, omdat er weinig concurrentie is. Dit is ook een van de eerste stappen die webmasters zetten om meer bezoekers naar hun websites te krijgen. Ookal krijgen ze doordat ze tweezijdig zijn minder waarde in Google. Toch zijn ze de moeite waard als je relevante links kunt krijgen. En nog beter is het natuurlijk om relevante tweezijdige authority backlinks te krijgen.

Onrelevante tweezijdige backlinks
Hier zou ik persoonlijk niet echt aan beginnen, maar dat is vooral omdat ik met bijna zekerheid kan zeggen dat deze links bijna niets waard zijn en ook nooit zullen worden. Het zijn vaak linkruil programma's die automatisch of semi-automatisch links uitwisselen met andere ongure websites. Ik heb zelf van een paar van deze sites gebruik gemaakt, en het heeft me meer kwaad gedaan dan goeds. Als een van de sites waar je naar linkt gebanned wordt uit Google, kun je zomaar een penalty krijgen door het linken naar een bad neighbourhood. Als je tweezijdig linkt met een onrelevante authority is het een ander verhaal, dat zou nog best aantrekkelijk kunnen zijn.

Spamlinks
Deze wil je natuurlijk echt niet, tenzij je een hele mooie manier gevonden hebt om te maskeren dat je aan het spammen bent. Dan kunnen ze misschien nog een beetje de moeite waard zijn als je ze in hele grote aantallen kunt vergaren. Maar verder is dit natuurlijk blackhat zoekmachine optimalisatie en dat is altijd slecht. Hierbij valt te denken aan: hidden links, movable type exploits, commentspam, forumspam, guestbookspam enz. Hier moet je zoveel mogelijk bij uit de buurt blijven.

Natuurlijk kun je nooit negatief beoordeeld worden op de backlinks die je krijgt, aangezien externe partijen betrokken zijn. Maar toch kun je er beter niet aan beginnen, de kans is namelijk heel erg groot dat ze gewoon niet meetellen, en alles wat je er dan nog mee opschiet is reputatieschade als spammer.

Dit zijn volgens mij zo ongeveer alle soorten backlinks die je kunt krijgen. Zorg voor zoveel mogelijk variatie, want als er een dag komt dat Google de knop omzet dat een van bovenstaande soorten in waarde doet stijgen, en een ander doet dalen, dan zullen de gevolgen voor jou in ieder geval beperkt zijn, misschien zelfs positief!