Leeftijd

Leeftijd heeft de laatste tijd een steeds belangrijkere rol gekregen. Al eerder was de refresh-rate van je pagina erg belangrijk voor de onpage optimalisatie, dus hoe vaak er verse content gepubliceerd wordt. Maar nu zijn er meerdere dingen die belangrijk zijn geworden. Oude documenten hebben meer waarde gekregen dan jonge documenten. Ook zijn oudere domeinen beter dan nieuwe domeinen. Ook krijgt een backlink steeds meer waarde als deze ouder wordt.

Verder is er natuurlijk de bekende sandbox filter die ook alles met de leeftijd van je domein te maken heeft. De sandbox is bedoeld om spampagina's vertraagd in de Google index te laten verschijnen zodat ze voortijdig opgepikt en bestraft konden worden. Maar deze filter is erg gevoelig waardoor nu heel veel nieuwe websites in high competitive niches in de sandbox terecht komen. Je komt er na verloop van tijd ook weer uit.

Maar waarom hecht Google zoveel waarde aan de leeftijd van domeinen, links en documenten? Dit is uiteraard uit te leggen aan het feit dat een oude stabiele website natuurlijk grotere kans heeft lang te blijven te bestaan dan een nieuwe website. Daarnaast is het iets dat niet door de webmasters en SEO's zelf gemanipuleerd kan worden.