8 stappen voor een zoekmachine vriendelijke website

Voordat je site geïndexeerd wordt moet je eerst even een paar stappen volgen om je site zo zoekmachine vriendelijk mogelijk te maken.

Statische HTML
Zorg voor statische HTML, dus geen flash, javascripts of andere elementen die zoekmachines niet kunnen lezen. Het is ook aan te raden om geen frames te gebruiken, aangezien dit problemen geeft met pagina navigatie, het is namelijk zo dat Google ieder frame als een aparte pagina ziet, en als je bijvoorbeeld je menu in een apart frame hebt zitten en er komt een bezoeker via Google op een van je frame pagina's dan ziet die bezoeker geen menu en kan dus niet verder je site op.

Semantiek
Semantiek is erg belangrijk, hierdoor geeft je namelijk structuur aan je pagina. Een goede semantiek is bijvoorbeeld het gebruik van H1-tags, H2-tags, <p> voor bij paragrafen enz. Dit is belangrijk omdat H1 en H2 bijvoorbeeld een hogere waardering krijgen dan gewone paragraaf text, het geeft tenslotte aan waar de tekst over gaat.

Interne linkstructuur
Interne linkstructuur is erg belangrijk voor de indexeerbaarheid van je website, zorg ervoor dat als je veel pagina's hebt je een soort sublevels creëert, dit heb ik bijvoorbeeld ook op deze website gedaan, de weblogs staat in de submap /blog, de artikelen staan in de submap /artikelen en ik zorg ervoor dat er een categoriestructuur in de artikelen zit.
Ook is het belangrijk dat alle pagina's via een of meerdere links en pagina's uiteindelijk verbonden zijn met de index pagina. Alle interne links moeten ook weer statische html links zijn, en geen javascript links. Als je plaatjes gebruikt om te linken zorg dan dat je er een goede alt-tag in zet, zoekmachines kunnen namelijk niet lezen wat er op het plaatje staat. Het is ook aan te raden een sitemap de hebben op je website.

Duplicate content
Check eerst alles even op duplicate content, vaak heb je er al duplicate content inzitten zonder dat je het weet. Wordt bijvoorbeeld op http://voorbeeld.nl dezelfde content geladen als op http://www.voorbeeld.nl? Zelf heb ik dit aangepast met een 301 redirect, als je naar http://optimalisatietips.nl gaat wordt je automatisch doorgestuurd naar http://www.optimalisatietips.nl. Verder kan er ook bij content management systemen duplicate content ontstaan, bij deze site is bijvoorbeeld /blog precies hetzelfde als de indexpagina. Daarom heb ik in de robots.txt de directory /blog op disallow gezet. Waardoor zoekmachines niet naar die map gaan en ze het dus niet als duplicate content zullen zien.

Content is king
Ik heb het al vaker gezegd maar het lijkt of er niemand naar mij luistert, op moment van schrijven sta ik met twee websites op de 1e en de 3e plek voor het zoekwoord realtones in Google, wat heb ik wat anderen niet hebben? Content, ik zorg dat er op iedere pagina niet alleen links staan maar ook een paar paragrafen tekst over de inhoud van de pagina, ook zijn alle teksten verschillend.

Unieke titels en meta tags
Zorg er voor dat elke pagina een unieke beschrijvende title-tag heeft. Ook is het aan te raden om de meta tags uniek te houden en alleen woorden in de title en meta tags te zetten die ook echt in je pagina zelf voorkomen.

Maak lijsten
Maak lijsten van content die je over de tijd wil gaan toevoegen, maak lijsten van backlinkbronnen, waar je links vandaan wilt halen. Maak bijvoorbeeld een lijst van concurrenten om hun ontwikkelingen in de gaten te houden. Zorg dat je je optimalisatie goed voorbereid hebt voordat je er aan begint.

Haastige spoed...
...is niet goed, loop daarom nooit te hard van stapel, zorg eerst voor goede content en zorg dat je niet opeens teveel backlinks krijgt in een korte tijd. Begin je niet meteen te concentreren op geïndexeerd worden en goede posities te krijgen in Google, die komen vanzelf wel als je rustig backlinks krijgt en unieke content schrijft.